Andean Condor Spanwijdte: Hoe groot hij is en hoe hij zich verhoudt tot andere vogels.

Voordat de Andes-condor die plaats innam als de grootste vliegende vogel op het land, hadden we de Pelagornis Sandersi. En de legende vertelt dat deze vogel een spanwijdte had die zo groot was dat hij zich gemakkelijk kon uitstrekken van de kop van een giraf tot zijn hoef.

Als we heel eerlijk zijn, vinden we het jammer dat we nooit de kans hebben gekregen om te zien hoe uitzonderlijk die vogel was. Maar dat is waarschijnlijk maar goed ook, aangezien we nu de kans krijgen om te leven in een wereld met de Andes Condor.

Andes Condor

Afbeelding: Pixabay

Soortnaam: Vultur gryphus
Bevolking: Ongeveer 6.700
Behoud: Bijna bedreigd
Bereik: Van Zuid-Amerika naar de zeespiegel van Peru en Chili

Je kunt de Andes Condor echt met geen enkele andere vogel verwarren, zelfs niet met zijn naaste neef, de Californische Condor. Deze raptor heeft een van de langste spanwijdtes ter wereld, en net als zijn soortgenoten hebben ze allemaal een mooie kale kop - Dat is natuurlijk typisch voor een vogel met gierachtige neigingen.

De meeste mensen weten dat de Andes Condor een Nieuwe Wereld gier is. Wat ze waarschijnlijk niet weten is dat de Andes Condor de ENIGE Nieuwe Wereld gier is die seksuele dimorfie vertoont.

Seksueel dimorfisme is in feite het schijnbare bestaan van waarneembare verschillen tussen de mannetjes en vrouwtjes van een bepaalde soort. Als je bijvoorbeeld naar primaten kijkt, zul je zien dat de mannetjes merkbaar groter zijn dan de vrouwtjes.

In het geval van de Andes Condor missen de vrouwtjes de halskwabben en vlezige kammen die de mannetjes wel hebben. Ook lijken ze vaak kleiner dan hun mannelijke tegenhangers. Niet te klein, maar klein genoeg om op te vallen.

De Andes-condor is toevallig de nationale vogel van enkele Zuid-Amerikaanse landen, namelijk Ecuador, Colombia, Chili en zelfs Bolivia. Het is een van de vele veel voorkomende roofvogels in die regio's, want ze hebben in al die landen, maar ook in Venezuela, Peru, Chili en Paraguay een thuis gebouwd.

Als u er een wilt zien, bezoek dan gewoon een van die landen en rijd naar de gebieden die worden gekenmerkt door hoge bergen en open grasland. U kunt ook naar de kustgebieden of laaggelegen woestijnen gaan.

Afbeelding: Pixabay

De spanwijdte van de Andes Condor

De Andes Condor heeft een spanwijdte van 10-10,5 voet. Dat betekent dat hij het record heeft van de langste spanwijdte in deze categorie, onder de vogels die momenteel op het land leven.

En die meting geldt trouwens zowel voor de mannelijke als voor de vrouwelijke Andean Condor. Er is duidelijk sprake van seksuele dimorfie als het gaat om de lengte van de spanwijdte, maar zelfs de kleinste vrouwelijke Andean Condor heeft een ongelooflijk grote spanwijdte in vergelijking met de meeste vogels die er zijn.

Spanwijdte Bereik Gemiddelde spanwijdte
Mannelijke Andes Condor 120-126 inches

304,8-320 cm

123 inch

312,4 cm

Vrouwelijke Andes Condor 120-124 inches

304.8-314.9cm

122 inch

309,9 cm

Hoe wordt de spanwijdte gemeten?

Als je om welke reden dan ook de spanwijdte van een vogel probeert te bepalen, hoef je alleen maar de lengte te meten van de punt van de ene vleugel tot de punt van de andere. En deze meting kan, afhankelijk van de vogel, slechts een paar centimeter zijn of meer dan 10 voet.

Hoe u die meting uitvoert, hangt ook af van het feit of het specimen levend is of niet. De methode die we zojuist beschreven hebben, is namelijk meer geschikt voor een dood specimen.

Als u er een gebruikt die nog springlevend is, hoeft u alleen de lengte te meten tussen het middelpunt op zijn rug en de punt van een van zijn vleugels. En als u die meting eenmaal hebt, vermenigvuldigt u die met twee, om de volledige meting te krijgen.

Wij proberen altijd te voorkomen dat de vleugels van de vogel volledig worden uitgerekt bij het berekenen van de spanwijdte, omdat dat tot een fatale verwonding kan leiden.

De spanwijdte van de Andes Condor in vergelijking met andere roofvogels

Als we een lijst moesten maken van alle vogels in de wereld op dit moment, zou de Andes Condor op de vierde plaats komen, als de vogel met de langste spanwijdte. De eerste vogel zou zijn...

Wandering Albatross (142,7 inch)

Image Credit: Hugh Lansdown, Shutterstock

Wetenschappelijk aangeduid als de Diomedea Exulans, wordt de Wandering Albatross momenteel beschouwd als de grootste vogel op de planeet, naar spanwijdte - Niet de grootste vogel die ooit heeft bestaan, maar de grootste levende vogel. Dat is puur omdat sommige vogels die zijn uitgestorven een tikkeltje groter waren.

Zijn enorme spanwijdte is de reden waarom hij het grootste deel van zijn leven vliegend doorbrengt en alleen naar beneden komt om te broeden of te eten. Als ze in de lucht zijn, zweven ze 95% van de tijd en klappen ze alleen als ze daar zin in hebben.

Grote witte pelikaan (131,65 inch)

Afbeelding: Pixabay

De pelikaan is een vreemde vogel in die zin dat zijn vlieg- en zwemcapaciteiten allebei ongelooflijk zijn. Dankzij zijn zwemvliezen kan hij zich gemakkelijk en snel in het water voortbewegen, en dus zonder veel moeite vliegen. Hij staat op de tweede plaats op onze shortlist omdat zijn spanwijdte langer is dan die van de Andes-condor maar korter dan die van de albatros.

Dalmatische pelikaan (127,9 inch)

Afbeelding: Pixabay

Deze vogels brengen het liefst hun tijd door in meren of rivieren. Je vindt ze altijd in zwermen, en als het tijd is om te broeden, breken ze in paren die uiteindelijk levenspartners worden. De dalmatische pelikaan is niet alleen een van de grootste vogels die we hebben, maar ook een van de zwaarste. En net als hun grote neven zwemmen en vliegen ze goed.

Maraboe Ooievaar (100,35 inch)

Afbeelding: Pixabay

De ooievaar is de enige vogel hier die kleiner is dan de condor uit de Andes. Ze komen vooral voor in Afrika en worden geclassificeerd als aaseters. Je vindt ze eten van alles wat op voedsel lijkt, en van alles wat er niet echt op lijkt. Inclusief flamingo's en dode olifanten.

Spanwijdte Bereik Gemiddelde spanwijdte
Maraboe Ooievaar 86,6-114,1 inch

220-290 cm

100.35 inches

254,88 cm

Dalmatische pelikaan 118,1-137,7 inches

300-350 cm

127,9 inch

324,86 cm

Grote Witte Pelikaan 119,6-143,7 inches

304-365 cm

131,65 inch

334,39 cm

Zwervende Albatros 141,7-143,7 inch

360-365 cm

142,7 inch

362,45 cm

Zijn alle vogelvleugels hetzelfde?

De vleugels van verschillende vogels worden gewoonlijk ingedeeld in 5 groepen: het passief-zwevende, actief-zwevende, elliptische, hogesnelheids en zwevende paar. Elke soort met het passief-zwevende paar vleugels heeft het vermogen om hoog te zweven, met behulp van de thermiek. Thermiek is verticale hete lucht die opstijgt als de grond eronder opwarmt.

Vogels met passief-zwevende vleugels zijn meestal roofvogels, zoals de zeearend en de havik.

De actief-zwevende vleugels zijn ook geweldig in het zweven, maar ze zijn vooral afhankelijk van de windstromingen. Nu we erover nadenken, dit hier is de reden waarom hun vleugels meestal lang en smal zijn. Het navigeren door die luchtstromingen zou erg moeilijk zijn als ze brede of brede en korte vleugels hadden. De Jan-van-Genten en de Albatrossen zijn perfecte voorbeelden van vogels met actief-zwevende vleugels.

Elliptische vleugels zijn het type vleugels van de mus, de merel en zelfs van de kraai. Ze zijn goed aangepast aan strak manoeuvreren en snel opstijgen, maar er is een nadeel aan: in tegenstelling tot andere vleugels kunnen deze vogels hun topsnelheid niet lang volhouden.

De enige vogels die snel kunnen opstijgen en die topsnelheid lang kunnen volhouden zijn vogels als de valk - Een soort die begiftigd is met een ongelooflijk paar hogesnelheidsvleugels. De vleugels zijn zeer dun en middelmatig lang. Met andere woorden, niet als die van de actief vliegende vogel.

Onze laatste groep, de zweefvleugel, heeft vleugels die zo snel en heel klein zijn. En dit soort vleugels komt alleen voor bij vogels die spieren hebben die specifiek geschikt zijn voor snelle bewegingen.

Als je ooit een Ruby-throated kolibrie hebt zien vliegen, weet je dat het altijd lijkt alsof ze zweven. Dat komt omdat hun zenuwen en spieren hen in staat stellen hun vleugels met die snelheid te bewegen.

Conclusie

Er is iets dat we verplicht voelen om u eraan te herinneren, voordat we dit afronden. Veel mensen lijken te vergeten dat deze vogels bestaan in ons ecosysteem voor een reden. En dat zonder hen, het ecosysteem niet langer in evenwicht zal zijn. Dus, help ons het woord te verspreiden, en laat iedereen weten dat de Andes Condor zal uitsterven als we niet stoppen met de jacht op hen.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Scroll naar boven