9 Vogels die op cicaden lijken (met foto's)

De mees is een kleine, kleurrijke en acrobatische vogel die voorkomt in de bossen van Noord-Amerika. Ze zijn vriendelijk en nieuwsgierig en hebben een vertrouwelijk karakter dat veel vogelaars charmant vinden. Meesjes nestelen laag bij de grond, wat onverwacht is voor een vogel van dit kleine formaat vanwege natuurlijke vijanden. Ze zijn ook erg spraakzaam, en je zult meesjes horen wanneer je een boswandeling maakt. Meesjeshebben ook een verrassend lange levensduur van ongeveer 10 jaar, waarschijnlijk door hun ongelooflijk hoge waarschuwingssysteem voor roofdieren.

Een interessante uitdaging voor veel vogelliefhebbers is om het verschil te zien tussen meesjes en verschillende andere vogelsoorten. Dat komt omdat veel vogels, hoewel verschillend, een vergelijkbare witachtige borst en zwarte kop hebben. Hieronder bekijken we verschillende vogels die veel lijken op meesjes. Als je de verschillen wilt weten en waar je op moet letten bij het vogelen, lees dan verder voor meer informatie!

De 9 vogels die op cicaden lijken

1. Kuifmees

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Een vogel die wordt verward met een mees (en omgekeerd) is de kuifmees. Beiden komen voor in de loof- en naaldbossen van Noord-Amerika, maar de kuifmees komt ook voor in Mexico, Midden-Amerika en het zuiden van Canada. Het belangrijkste verschil tussen de twee vogels is dat, terwijl de mees een donkerbruine kleur heeft, de kuifmees meestal grijs, wit en zwart is. Ze hebben ookhun kenmerkende zwarte pluk op hun kop die lijkt op een mohawk en delen een soortgelijk dieet als hun gevederde neef.

2. Amerikaanse boommus

Image Credit: Canadian-Nature-Visions, Pixabay

Hij lijkt qua grootte op de mees, maar de Amerikaanse boommus heeft verder weinig echte overeenkomsten. Ze zijn meestal donkerbruin, maar hebben, net als de mees, een witachtige borst. Eén manier om de twee vogels uit elkaar te houden is door naar hun zang te luisteren. Het lied van de Amerikaanse boommus klinkt alsof hij "chip" zegt, terwijl de mees meer klinkt als "chickadee-dee-dee." Net als de mees, klinkt de AmerikaanseDe Amerikaanse boommus brengt het grootste deel van zijn tijd door in het bos. Als de meest voorkomende vogel in Noord-Amerika zie je ze bovendien voortdurend. In tegenstelling tot de mees trekt de Amerikaanse boommus echter weg voor de winter. Ze vliegen verder dan alle andere mussen tijdens de trek!

3. Zwartkeelmus

Image Credit: ThreeMilesPerHour, Pixabay

De zwartkeelmus lijkt erg op de mees, vooral het vrouwtje van de soort. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben dezelfde zwartkop, witte wangen en zwarte staart, maar het vrouwtje heeft een bruine rug die erg op een mees lijkt. Beide vogels delen een vergelijkbaar territorium in Noord-Amerika. De zwartkeelmus heeft zich echter verspreid naar meer delen van het westen, waaronder Arizona,Californië en New Mexico. In tegenstelling tot meesjes is de zwartkeelmus een trekvogel. Interessant is dat hun broedgebied in de loop der jaren verandert.

4. Gnatvanger.

Black-tailed Gnatcatcher (Image Credit: Dominic Sherony, Wikimedia Commons CC SA 2.0 Generic)

Net als de mees is de zwartstaartkatvogel niet-migrerend, wat betekent dat hij in de winter op zijn plaats blijft. Daarom worden de kleine, blauwgrijze vogels vaak verward met meesjes. Ze hebben ook dezelfde witachtige borst en zwarte kop (kruin), maar hun snavel is meer gebogen. Zwartstaartkatten hebben ook kortere, sterkere poten dan meesjes. Hun territorium is ook een beetjeNet als de mees houdt de zwartstaartklever van dichte bossen, maar tijdens het broedseizoen gaan ze meestal naar een veel hoger gelegen gebied.

5. Boomklever

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Hoewel hij wordt verward met een mees, is de witte streep boven zijn oog het gemakkelijkste verschil om de witborsttapuit te herkennen. Een kenmerk dat hij deelt met de mees is dat de witborsttapuit een zeer algemene vogel is die voorkomt in loof- en naaldbossen in Noord-Amerika. Hoewel hij in de winter soms naar het zuiden trekt, is de witborsttapuit meestal een niet-wilde vogel.Hun dieet lijkt erg op elkaar: voornamelijk insecten en zaden van bessen. Een ander opmerkelijk verschil is dat de witborsttapuit ongeveer 20% groter is dan de mees.

6. Grasmus

Image Credit: Canadian-Nature-Visions, Pixabay

Verschillende verschillen tussen de zwartkopzanger en de mees maken hen gemakkelijker te onderscheiden van andere kleine vogels. De kap van de zwartkopzanger reikt tot op de rug. Ze hebben ook veel meer een gelige kleur, en hun vleugels zijn, van onderaf gezien, grijs. Ook is de snavel van de zwartkopzanger zwart, terwijl de mees geel is. Een belangrijk verschil is dat zwartkopzangersZe broeden in Canada, de Yukon en het noordwesten, maar brengen de zomers door in Mexico en Panama. Als ze migreren, is het gebruikelijk om blackpoll warblers te zien in het zuidoosten van de VS in dezelfde bossen als chickadees.

7. Blauw-grijze vliegenvanger

Afbeelding: SommerRayn, Pixabay

Een van de grote verschillen tussen de mees en de grauwe gnatvanger is hun lied, dat meer hoge tonen heeft. Ze zijn ook ongeveer 20% groter dan de mees, maar lijken ook erg op elkaar. Een ander belangrijk verschil is waar beide vogels graag leven. Grauwe gnatvangers houden van open bossen met struiken en lianen, terwijl de mees, zoals we weten, van dichte bossen houdt. Insecten zijn de blauw-Het favoriete voedsel van grauwe vliegenvangers, net als bij mezen, maar hun territorium is heel anders. Het omvat Zuid-Californië, Texas en Zuid-Florida.

8. Bonte specht

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Er zijn veel verschillen tussen een specht en een mees. Maar een bonte specht en een mees lijken verrassend veel op elkaar. Een verschil dat gemakkelijk te zien is, is hun snavel. De snavel van de bonte specht is langer, wat niet verwonderlijk is als je bedenkt dat ze gaten boren in bomen om voedsel te vinden. Ze hebben een vergelijkbare zwarte kruin en witte borst. Hun borst en andere veren zijn echter meerdonsachtig om ze warm te houden in de winter.

9. Roodborsttapuit

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Hoewel ze er vaak verrassend anders uitzien, verwarren sommige vogelaars de donkeroogjuffer met de mees. Eén reden is hun zwarte kruin of pet, die lijkt op die van de mees. Een groot verschil is echter dat donkeroogjuffers ongeveer 25% groter en ronder zijn dan meesjes. Sommige donkeroogjuffersoorten kunnen zelfs bijna het dubbele wegen van meesjes. Het laatste grote verschil is nietEr zijn ongeveer 630 miljoen donkeroogjuffers in het wild, tegenover 43 miljoen mezen (plus of min een paar honderdduizend). Ze delen echter zeer vergelijkbare habitats en gebieden.

-Misschien ook leuk: Migreren Juncos? Wat doen ze in de winter?

Conclusie

Zoals we hebben gezien, lijken verschillende vogels op meesjes, maar ze hebben allemaal hun opvallende verschillen. De fysieke verschillen betreffen vooral de kleur op hun kop en borst. Sommige soorten die op meesjes lijken zijn ook wat groter, zoals de bonte specht. De meeste hebben een zwarte kruin en witte borst, en bijna allemaal houden ze van diepe, dichte bossen van het loof- en naaldhouttype. We hopenOnze informatie over de 14 vogels die lijken op meesjes was vermakelijk en nuttig. Veel succes met het verschil tussen meesjes en andere vogelsoorten de volgende keer dat je gaat vogelen!

Bronnen
 • //learnbirdwatching.com/birds-that-look like-chickadees/
 • //amazing-animals-planet.com/post/what-other-bird-looks like-a-chickadee
 • //naturenibble.com/similar-to-a-chickadee/
 • //www.birdsandblooms.com/birding/bird-species/all-about-chickadees/
 • //journeynorth.org/tm/spring/ChickadeeDictionary.html#
 • //www.allaboutbirds.org/guide/Black-capped_Chickadee/maps-range
 • //santarosa.wbu.com/chickadee-fun-facts#:
 • //birdweb.org/birdweb/bird/black-throated_sparrow#:~:text=Migratie
 • //www.allaboutbirds.org/guide/Downy_Woodpecker/id
 • //www.northwestpicturemaker.com/what-do-chickadees-feed-their-young/
 • //birdfact.com/articles/junco-vs-chickadee

Uitgelichte afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Scroll naar boven