9 vogels die op blauwe gaaien lijken (met foto's)

De meeste vogels zijn mooi, maar veel van hen lijken op elkaar en zijn moeilijk uit elkaar te houden, zelfs als het totaal verschillende soorten zijn. Sommige vogels hebben zelfs dezelfde naam, dus het is geen verrassing dat mensen in de war kunnen raken.

Veel mensen over de hele wereld waarderen de blauwe gaai, dus het is de moeite waard om alle vogelsoorten te bekijken die op dit populaire ras lijken. Hier zijn negen vogels die het meest op de blauwe gaai lijken.

De 9 vogels die op blauwe gaaien lijken

1. Berg Bluebird

Image Credit: Double Brow Imagery, Shutterstock

De prachtige kleine vogels hebben dezelfde blauwe tint als de blauwe gaaien, maar ze missen de tekening die de meeste blauwe gaaien wel hebben. Toch zijn bergblauwborsten opvallend en niet te missen als ze voorbij vliegen of in een boom hangen die je toevallig passeert. Hun onderste veren zijn meestal wit of geel van kleur, terwijl de rest van de veren een levendig blauw is dat lichtjes varieert vanin kleur.

2. Stellar's Jay

Afbeelding: JudaM, Pixabay

Zowel blauwe gaaien als ster gaaien zijn blauw van kleur, maar ster gaaien hebben meestal een zwarte kop. Beide soorten vogels hebben veren of "kuiven" die uit hun kop steken. Deze vogels staan bekend om hun houding, want ze hebben de neiging om andere vogels te pikken, en ze communiceren graag met gezang. Het zijn nieuwsgierige vogels die altijd groene bossen domineren.

3. Canada Jay

Image Credit: ftmartens , Pixabay

Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze vogel uit Canada, waar hij het hele jaar door in bossen leeft. Deze vogels zijn altijd op zoek naar iets te eten, wat zo ongeveer alles kan zijn. Ze hebben een voorkeur voor insecten, kleine knaagdieren, noten en bessen. Het zijn winterharde vogels die de gure winters doorkomen en dan besteden ze hun tijd aan het leggen van eieren en het grootbrengen van hun jongen.

4. Florida Scrub-Jay

Image Credit: Steve Byland, Shutterstock

Als ze volwassen zijn, hebben deze vogels een lange, stevige staart en een bleke buik. De rest van hun lichaam heeft echter meestal dezelfde blauwe kleuren als waar blauwe gaaien zo bekend om zijn. Florida Scrub-jays paren voor het leven, en een gepaard paar kan hun tijd doorbrengen in groepen van maximaal zes andere vogels die nog niet gepaard hebben.

5. Pinyon gaai

Image Credit: Agami Photo Agency, Shutterstock

Pinyon gaaien zijn vrolijke kleine vogels die graag tsjirpen en zingen. Ze hebben korte, stevige lichamen en kleine kopjes. De veren rond hun ogen zijn meestal donkerblauw, terwijl de rest van hun lichaam lichter blauw gemengd met grijs gekleurd is. Op het eerste gezicht lijken ze op blauwe gaaien. Het duurt echter niet lang om erachter te komen dat ze een eigen, uniek vogelras zijn.

6. Mexicaanse gaai

Image Credit: Matthew Jolley, Shutterstock

Mexicaanse gaaien zijn bijna niet te onderscheiden van blauwe gaaien, maar ze hebben geen kuif. Deze vogels hebben een lange, sterke staart en brede vleugels. De punten van hun vleugels zijn meestal zwart, en de bovenkant van hun poten en buik zijn meestal wit. Ze hebben donkere ogen en lange snavels. Alle leden van een Mexicaanse gaaienfamilie zijn verantwoordelijk voor de verzorging van de jongen.

7. Woodhouse's Scrub-Jay

Image Credit: Eivor Kuchta, Shutterstock

Zonder kuif zou de blauwe gaai er bijna identiek uitzien als dit vogelras. Woodhouse's gaaien zijn stevig, sterk en luidruchtig. Ze hebben een blauwe kop en lichaam, maar sommige hebben ook grijze veren die hun rug sieren. Hun snavels zijn lang en donker en hun ogen zijn amandelvormig. Ze hebben levendige blauwe staarten die dun en sierlijk zijn.

8. Californische gaai

Image Credit: Lu-Yang, Shutterstock

Volwassen Californische gaaien lijken veel op blauwe gaaien. Het verschil is dat Californische gaaien groter en langer zijn. Ze hebben ook witte veren aan de onderkant. Hun snavels lijken op elkaar, maar ze hebben niet de kuif van de blauwe gaai.

Lees ook: 20 soorten gaaien

9. Indigogors

Afbeelding: engalapag, Pixabay

De indigogors zingt vaak en met verve. De aanwezigheid van deze vogels is niet te overzien als ze in de buurt zijn vanwege hun voorliefde voor lawaai maken. Soms worden ze blauwe kanaries genoemd vanwege al hun gezang. Ze hebben een blauw lichaam zoals blauwe gaaien, maar ze hebben meestal geen kuif. Degenen die dat wel hebben, hebben korte kuiven die bijna niet te zien zijn.

Related Read: Eten blauwe gaaien andere vogels? Wat eten ze?

Laatste gedachten

Met zoveel vogels die op Vlaamse gaaien lijken, kan het verwarrend zijn om vogels te kijken. Pak dus een verrekijker, een vogelidentificatieboek en papier en een pen, en kijk welke vogels je zelf kunt identificeren. Hoeveel lijken er op Vlaamse gaaien?

Bronnen

  • Vogels kijken USA

Uitgelichte afbeelding: Scottslm, Pixabay

Scroll naar boven