9 soorten haviken in Florida (met foto's & info)

Vogels kijken is in de loop der jaren steeds populairder geworden, en er zijn maar weinig vogels die zo gewild en indrukwekkend zijn als de havik. Maar zoals alle ervaren vogelaars weten, zijn niet alle haviken hetzelfde, en zijn er talloze variaties.

Als je een vogelaar bent in Florida, kun je een litanie van haviken tegenkomen, afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je op pad gaat. Daarom kwamen we met deze uitgebreide gids om je te helpen identificeren waar je naar kijkt.

Van daaruit hebben we de Hawk Breakdown ontwikkeld, die je zal helpen elke havik van je vogellijst te schrappen door je te laten weten waar en wanneer je moet kijken!

De 9 soorten haviken in Florida

Hieronder hebben we de negen verschillende soorten haviken uitgelicht die je in Florida kunt vinden. Terwijl acht van hen hun typische trekroutes in de regio hebben, waagt de ruigpoot havik zich soms iets te ver naar het zuiden, en zo kun je ze spotten. Het is zeldzaam - maar het is mogelijk.

 • Sharp-Shinned Hawk
 • Cooper's Havik
 • Roodschouder Havik
 • Havik
 • Swainson's Havik
 • Roodstaarthavik
 • Kortstaartbuizerd
 • Blauwe kiekendief
 • Ruwpootbuizerd* ZELDZAAM (Buiten typisch trekgebied)

The Hawk Breakdown

Als je haviken probeert te zien, moet je iets meer weten dan hoe ze eruit zien. Je moet ook weten wanneer ze in de buurt zijn en waar je moet kijken. Wij hebben je hier ondergebracht.

1. Sharp-Shinned Hawk

Afbeelding: Becky Matsubara, Wikimedia Commons

Terwijl je in sommige noordelijke staten het hele jaar door spitse haviken kunt vinden, vind je ze alleen in Florida tijdens niet-broedperiodes. Zodra het weer warmer wordt, trekken ze naar het noorden.

Als u op zoek bent naar spitse haviken, probeer dan wat vogelvoeders in het bos neer te zetten en kijk van een afstand toe. De haviken eten graag de zangvogels die op het voedsel afkomen - dus als u geluk hebt, kunt u zich opmaken voor een show!

2. Cooper's Hawk

Image Credit: amberdawn1111, Pixabay

Cooper's Hawk is een van de weinige haviksoorten die je het hele jaar door in het grootste deel van Florida kunt vinden. Hoewel ze alleen in de winter naar de panhandle en het uiterste zuiden van Florida reizen, verblijven ze het hele jaar door in het grootste deel van de staat.

Als je probeert een Cooper's Hawk te zien, heb je geluk. De gemakkelijkste manier om ze te zien is een voederhuisje in je achtertuin te plaatsen en te wachten tot er een op een zangvogel afkomt.

3. Roodschouder Havik

Image Credit: pilotalso, Pixabay

De roodschouder havik is een andere havik die je het hele jaar door in Florida kunt vinden. Nog beter voor Florida vogelaars, het maakt niet uit waar je bent in de staat, je kunt ze vinden.

Als je een roodschouderhavik probeert te zien, ga dan naar het bos, idealiter een plek met veel bladerdak. In tegenstelling tot andere haviken die voornamelijk op zangvogels jagen, gaat de roodschouderhavik veel liever op zoek naar een eekhoorn of ander klein zoogdier om te eten.

4. Havik

Afbeelding: Russ, Wikimedia Commons

Hoewel je overal in Florida een broad-winged hawk kunt vinden, moet je afhankelijk van de tijd van het jaar weten waar je moet zoeken. Als je tijdens het broedseizoen zoekt, moet je naar de panhandle, maar als het winter is, moet je naar het uiterste zuiden van de staat.

Alles daartussenin is de trekroute. Deze vogels staan bekend om hun trekroutes, en als je het geluk hebt ze in het midden ervan te zien, kun je ze met duizenden tegelijk zien reizen.

5. Swainson's Havik

Afbeelding: Becky Matsubara, Wikimedia Commons

Het is moeilijk om een Swainson's Hawk te zien in Florida, maar het is niet onmogelijk. Je zult naar het zuidelijkste puntje van de staat moeten gaan tijdens hun niet-broedseizoen, en zelfs dan is dat niet waar de meeste van deze haviken verblijven.

Terwijl je grote zwermen van deze vogels kunt zien in Mexico en in Midden-Amerika, zul je dat waarschijnlijk niet zien in Florida. Dat komt omdat de Swainson's Hawks in Florida eigenlijk verdwaald zijn - in plaats van naar de Golf van Mexico te gaan, gingen ze de verkeerde kant op en kwamen vast te zitten in Zuid-Florida.

Toch maken elk jaar genoeg van deze vogels de fout om er een paar te kunnen spotten.

6. Roodstaarthavik

Image Credit: MiniMe-70, Pixabay

De roodstaarthavik is een van de meest voorkomende haviksoorten in de Verenigde Staten, en Florida is daarop geen uitzondering. Hoewel u deze vogels het hele jaar door in Florida kunt vinden, zult u merken dat er in de winter veel meer zijn.

Dat komt omdat ze in noordelijke klimaten broeden en de rest van het jaar de reis naar beneden maken. Deze vogels hebben een groot aanpassingsvermogen en je kunt ze bijna overal tegenkomen.

7. Kortstaartbuizerd

Image Credit: Amendezg op en.wikipedia, Wikimedia Commons

Als u naar de meest zuidelijke regio's van Florida gaat, kunt u het hele jaar door kortstaarthaviken zien. U kunt ze overal op het schiereiland zien tijdens het broedseizoen, maar u zult ze niet zo ver naar het noorden vinden als de panhandle.

Dit zijn door en door warm weer vogels, en ze gaan nooit te ver naar het noorden om te broeden. Hoewel deze haviken het hele jaar door in Florida zijn, is het uiterst moeilijk om er een te zien. Dat komt omdat er meestal maar ongeveer 500 kortstaart haviken tegelijk in de staat zijn.

Bovendien strijken ze zelden neer in de open lucht. Ze zweven ongelooflijk hoog, en dat is hoe ze jagen. Het is een uitdaging om er een te zien, maar het is een indrukwekkende vogel om te zien.

8. Blauwe kiekendief

Image Credit: iulian_ursache, Pixabay

Als u op zoek bent naar een bruine kiekendief in Florida, zult u er in de winter op uit moeten. Tijdens reguliere broedperiodes trekken ze terug naar het noorden en komen tot in Canada.

Als u op zoek bent naar een bruine kiekendief, ga dan naar een veld - of bij voorkeur een moeras. Ze houden van grote open ruimtes, en zoals de meeste haviken hebben ze een uitstekend zicht en gehoor.

9. Roodpootbuizerd*

Zeldzaam (Buiten typisch trekgebied)

Afbeelding: Greg Schechter uit San Francisco, VS, Wikimedia Commons

Als u in bent voor een uitdaging en wilt proberen een ruigpootbuizerd in Florida te spotten - het kan zeer de moeite waard zijn. U zult deze vogels alleen in de winter zo ver zuidelijk vinden, en het komt zelden voor dat ze zo ver zuidelijk reizen als Florida.

Om je kansen te vergroten, moet je zo ver mogelijk naar het noorden van de staat zoeken. Maar nogmaals, het is zeldzaam om er zo ver zuidelijk een te zien, het zijn Arctische vogels en ze hebben het liever wat koeler, zelfs in de winter.

Conclusie

Als je in bent voor een uitdaging of een beetje show wilt tijdens het vogelen, is het opsporen van haviken een geweldige plek om te beginnen. Als je al in Florida bent, is er goed nieuws - er is altijd een havik in jouw regio als je weet waar je moet zoeken.

Hopelijk heeft deze gids je alles gegeven wat je moet weten om je volgende havik op te sporen. Of je nu probeert ze allemaal te spotten of gewoon wilt weten wat er allemaal is, wij zijn ervan overtuigd dat je hebt wat nodig is om je volgende havik te spotten en te identificeren!

Bekijk enkele van onze best gewaardeerde berichten:

 • 17 Vinkensoorten in de Verenigde Staten (met foto's)
 • 14 soorten haviken in Texas
 • 8 Haviksoorten gevonden in Michigan

Uitgelichte afbeelding: Becky Matsubara, Wikimedia Commons

Scroll naar boven