9 DIY blokhut vogelhuis plannen die je vandaag kunt maken (met foto's)

Een DIY vogelhuisje is een leuke manier om creatief te worden en uw houtbewerkingsvaardigheden te verbeteren, en een vogelhuisje in uw achtertuin is een geweldige manier om vogels naar de tuin te lokken. Ze kunnen ook geweldige geschenken zijn of een leuk vakantieproject voor uzelf en de kinderen.

Een vogelhuisje in blokhutstijl is rustiek en gezellig, waardoor het een leuk en uniek kenmerk van uw achtertuin is. Een paar doe-het-zelf plannen zijn gemakkelijk te volgen en eenvoudig genoeg voor elke beginner, terwijl sommige wat meer vaardigheid en ervaring met gereedschap vereisen. Hoe dan ook, we hebben een plan gevonden waarmee u vandaag nog aan de slag kunt.

De Top 9 DIY blokhut vogelhuis plannen

1. Vogelhuisje van een blokhut met behulp van stokken

Controleer hier de instructies
Materialen: Stokken uit de tuin, houtlijm, waspapier voor het werkvlak
Gereedschap: Kleine handzaag, T-schuine kant, potlood, waterpas
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk tot matig

Dit lieve en eenvoudige vogelhuisje is gemakkelijk genoeg voor iedereen om zelf te proberen. Met een paar basisgereedschappen en gewoon wat stokken uit de tuin is het leuk en gemakkelijk uitvoerbaar. Bij dit ontwerp moet je naar eigen inzicht de afmetingen en het ontwerp bepalen, dus veel plezier ermee! De afmetingen zijn niet cruciaal en kunnen worden aangepast, zodat je wat creatieve vrijheid hebt.

Kies een lijm die zeer sterk en waterbestendig is en die bij voorkeur een bruine kleur opdroogt om de stokjes te complimenteren. Dit project heeft veel openingen, en de lijm zal ook worden gebruikt als vulmiddel.

2. Moderne blokhut vogelhuisje

Controleer hier de instructies
Materialen: Eiken deuvels, schuurvijlen, kurkplaten, plaathout, draadstang, composiet vulringen, vleugelmoeren, schroeven, lijnolie
Gereedschap: Boor, decoupeerzaag, trekzaag
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Dit moderne vogelhuisje is een project voor mensen met meer ervaring en vaardigheden in het gebruik van houtgereedschap en de bouw. Er zijn een paar extra details en elementen, zoals een schoorsteen, die een optie bieden om jezelf verder te bekwamen en je stenen te maken! Als je denkt dat je dit kunt, is het resultaat verbluffend en is het een perfecte replica van een mini blokhut.

3. Blokhut vogelhuisje met rood dak

Controleer hier de instructies
Materialen: Hout, houtlijm, dode takken voor stammen, rode verf
Gereedschap: Slijpmachine, schuurmachine, trekmes, lintzaag, boormachine
Moeilijkheidsgraad: Matig

Een blokhut met een rood dak is een klassieke esthetiek voor een vogelhuisje. Dit doe-het-zelf plan is vrij eenvoudig. Het gebruikt een plaat hout, wat dode takken, houtlijm en een laagje verf, maar wordt gebouwd met gewoon houtbewerkingsgereedschap. Een PDF met vormsjablonen is beschikbaar om te downloaden, waardoor het gemakkelijk is om je materialen bij elkaar te zoeken en klaar te maken voor de bouw. Het wordt allemaal bij elkaar gehouden met lijm, duszorg ervoor dat je lijm van hoge kwaliteit en waterdicht is.

4. Faux blokhut voor een vogelhuisje

Controleer hier de instructies
Materialen: Hout, boomtakken voor stammen, schorsplaten, nietjes of schroeven, schuurpapier, vernis
Gereedschap: Tafel- of cirkelzaag
Moeilijkheidsgraad: Matig

Deze namaak blokhut kan gewoon voor de lol worden gemaakt, maar zal ook een geweldig vogelhuisje zijn! Hij is gemaakt met geavanceerd gereedschap zoals een cirkelzaag, maar kan gemakkelijk worden aangepast aan uw verzameling houtbewerkingsgereedschap. Hij bevat ook enkele unieke methoden die extra geduld kunnen vergen, maar beginnen met een schets zal u helpen de grootte en vorm van uw hut te bepalen.

Het is handig om een zachthoutsoort te kiezen die gemakkelijk te bewerken is, zoals jeneverbes, cipres of ceder.

5. Blokhut vogelhuisje met grasdak

Controleer hier de instructies
Materialen: Kleine boomtakken, hout, plastic, nietjes, kippengaas, potlood, houtlijm, spijkers, gras voor sierdak
Gereedschap: Handzaag, pennenzaag, intrekbaar mes, hamer, nietpistool
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk tot matig

Deze blokhut is vrij eenvoudig te ontwerpen met een gemakkelijk te volgen instructievideo. Er zijn niet veel materialen nodig, en er kan zeer eenvoudig gereedschap worden gebruikt, waardoor dit een perfect plan is voor een beginnende houtbewerker.

Het dak bevat echt gras, een uniek en lieflijk element waar vogels dol op zullen zijn!

6. Klassieke blokhut vogelhuisje

Controleer hier de instructies
Materialen: Cederplank, rechte takken, kleine spijkers, houtschroeven, houtlijm, schuurpapier, verf
Gereedschap: Afkortzaag, ripszaag, zakmes, boor, hamer
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk tot matig

Dit blokhutontwerp is lief en klassiek en zal er schattig uitzien op een tak in de achtertuin. Het plan is zeer gedetailleerd, met foto's en een uitgebreide lijst van gereedschap en materialen. Iedereen met basiskennis van houtbewerking kan dit vogelhuisje gemakkelijk in elkaar zetten, maar de gedetailleerde instructies maken het ook voor een beginner gemakkelijk om het te proberen.

7. Vogelhuisje

Controleer hier de instructies
Materialen: Hout, schroeven, lijnzaadolie
Gereedschap: Boor, zaag
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk tot matig

Dit vogelkastje lijkt op een moderner blokhutontwerp met een zitstok bij de ingang en een zoete schoorsteen voor de esthetiek. Het is uitstekend geschikt voor het aantrekken van bluebirds, zwaluwen, chickadees, en warblers, om er een paar te noemen. De instructies bevatten veel details met foto's, waardoor het gemakkelijk te volgen is. Er is ook een instructievideo bijgevoegd. Je kunt gewoon niet fout gaan. Deze vogelhuisproject is geweldig om de kinderen bij te betrekken.

8. Lincoln Log Vogelhuis

Controleer hier de instructies
Materialen: Takken, houtlijm
Gereedschap: Handzaag
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Dit op Lincoln Log geïnspireerde vogelhuisje kan in een paar eenvoudige stappen worden gemaakt. Het DIY-project is gemakkelijk te volgen met een stap-voor-stap video, waardoor het gemakkelijk is voor het hele gezin. Alles wat je nodig hebt zijn op maat gesneden takken uit de tuin en houtlijm van goede kwaliteit.

U kunt het vogelhuisje dicht bij het vogelvoederhuisje in uw achtertuin plaatsen om een klein toevluchtsoord voor de bezoekende vogels te creëren.

9. Mooie vogelhuisje blokhut

Controleer hier de instructies
Materialen: Multiplex, latex kit, dakspijkers, houtlijm, verf...
Gereedschap: Zaag, hamer
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Dit moderne vogelhuisje zal een prachtig element zijn in uw tuin; de vogels blijven misschien wel! U ziet dat dit ontwerp veel aandacht voor detail vereist en een hoger vaardigheidsniveau vereist. U kunt de plannen bekijken en zien waar u ze zou kunnen aanpassen aan uw vaardigheidsniveau, maar desalniettemin is het een geweldige inspiratie voor een doe-het-zelf project.

Tips voor het bouwen van vogelhuisjes

Een vogelhuisje bouwen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Beslis voor welk ontwerp u gaat en verzamel al uw materialen en gereedschap. Als u een geïntimideerde beginner bent, begin dan met iets eenvoudigs, maar als u meer ervaring hebt, kunt u iets kiezen dat een uitdaging vormt voor uw vaardigheden of iets waaraan u uw creatieve draai kunt geven.

U moet weten welke holenbroedende vogels uw gebied regelmatig bezoeken om te weten wat uw vogelhuisje nodig heeft. Elementen die van invloed zijn op welke vogels op bezoek komen zijn onder andere:

 • De grootte van het toegangsgat
 • De hoogte van het vogelhuisje en de afmetingen van de vloer
 • Gebruikte materialen
 • Algemeen ontwerp en vorm
 • Hoe en waar je het monteert

Overweeg deze essentiële stappen en aanpassingen om een vogelhuisje vogelvriendelijker te maken:

 • Voeg drainagegaten toe om te helpen bij de afvoer van afval en water en bij de ventilatie.
 • Inclusief ventilatiegaten om de jongen koel en comfortabel te houden.
 • Gebruik alleen natuurlijke bouwmaterialen (onbehandeld hardhout is het beste).
 • Versier alleen de buitenkant met latexverf op waterbasis en verf of vernis de binnenkant van het huis niet, omdat die giftig kan zijn of kan afschilferen en de ogen van vogels kan beschadigen.
 • Om de regen buiten het huis te houden, gebruikt u een diep dakoverstek of een verzonken gat.
 • Zorg voor een scharnierend dak of een zijdeur die geopend kan worden om schoon te maken.

Conclusie

Of u nu een beginner bent, een ervaren knutselaar of een houtbewerker, er zijn ideeën en plannen voor iedereen. Samen met het juiste materiaal en gereedschap is alles wat u nodig hebt tijd, geduld en vertrouwen. De sleutel is om plezier te hebben met uw DIY blokhut vogelhuisje en zonder druk of hoge verwachtingen aan dit project te beginnen.

Als u de essentiële elementen van een vogelvriendelijke nestplaats kent voordat u een vogelhuisje voor een blokhut bouwt, bent u er zeker van dat het huisje dat u bouwt veilig en comfortabel is.

Uitgelichte afbeelding: Dance60, Shutterstock

Scroll naar boven