5 vogels met de grootste spanwijdte ter wereld (met foto's)

Zelfs loopvogels hebben vleugels, hoewel die voor verschillende doeleinden zijn geëvolueerd. Sommige vogels hebben grotere vleugels dan andere; de grootte en de vorm van de vleugels van een vogel worden bepaald door waar en hoe lang ze vliegen. Grotere vleugels zijn meestal bedoeld om te zweven, wat betekent dat een vogel zijn vleugels gespreid houdt terwijl hij over de oceaan zweeft, en hoogte wint door over thermische opwaartse luchtstromen te vliegen terwijl hij zich voortbeweegt. Nog steeds,vraag je je misschien af welke vogels de grootste spanwijdte hebben. Hier is de top vijf!

De 5 vogels met de grootste spanwijdte ter wereld

1. Zwervende Albatros

Image Credit: MZPHOTO.CZ, Shutterstock

De Wandering Albatross heeft 's werelds grootste spanwijdte, met een minimale lengte van 99 inch (247,5 cm). De grootste ooit geregistreerde spanwijdte behoorde toe aan een Wandering Albatross met een enorme spanwijdte van 12 voet. Deze enorme zeevogels gebruiken hun vleugels om rond te zweven in de Zuidelijke Oceaan, en landen alleen om te eten en te broeden.

Hun vleugels zijn zo groot dat ze meer dan 72 voet kunnen zweven voordat ze drie voet hoogte verliezen. Zulke grote vleugels zouden gewoonlijk een grote inspanning vergen om te klappen. In plaats daarvan zweeft de Wandering Albatross over de oceaan, waarbij hij thermische opwaartse krachten opvangt om in de lucht te blijven en zo energie te besparen.

Hoewel vluchtafstanden moeilijk te registreren zijn, werd een Wandering Albatross met een geolocatorband geregistreerd die in slechts 12 dagen 3.700 mijl vloog; veel van deze vogels vliegen de hele Zuidelijke Oceaan rond, soms meerdere keren per jaar!

2. Grote witte pelikaan

Afbeelding: Pixabay

De grote witte pelikaan is na de wandelende albatros de enige met een kleinere spanwijdte dan de wandelende albatros (89 inch), maar heeft een grotere spanwijdte (142 inch).

De Grote Witte Pelikaan is een grotendeels stille vogel die soms lage knorrende en grommende geluiden kan maken. Hoewel de vogels diepe "loe"-geluiden maken in hun broedroep, is zijn vluchtroep een diep, stil gekwaak.

De grote witte pelikaan komt voor in Afrika, met name in Ethiopië, Tanzania, Tsjaad, Nigeria en het noorden van Kameroen. Broedkolonies zijn waargenomen in Zambia, Botswana en Zuid-Afrika. Er zijn kolonies en populaties waargenomen buiten hun primaire habitat; de grote witte pelikaan is een van de meest wijdverspreide soorten. In veel gebieden blijven echter grote vogelpopulaties bestaan,de bruine pelikaan overtreft hem in algemene overvloed.

3. Zuidelijke koningsalbatros

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Philip Miller (@phknr)

De Southern Royal Albatross neemt de derde plaats in op de lijst met een veel grotere spanwijdte dan de Wandering Albatross (114 inch), maar een veel kleinere bovengrens (129 inch).

De Southern Royal Albatross werd ooit beschouwd als één soort samen met de Northern Royal Albatross, voorheen bekend als de "Royal Albatross". Maar veel instanties, waaronder Birdlife International en de American Ornithologists Union, hebben erkend dat er een nominaal onderscheid moet zijn, omdat ze niet genoeg op elkaar lijken om één soort vogel te zijn.

4. Dalmatische pelikaan

Image Credit: Piqsels

De Dalmatische pelikaan heeft de op drie na grootste spanwijdte ter wereld en is gemiddeld groter dan de Grote Witte Pelikaan, hoewel de vleugels van de Grote Witte Pelikaan langer zijn.

Hoewel de Dalmatische pelikaan qua grootte en uiterlijk op elkaar lijkt, zijn er grotere verschillen tussen beide geslachten dan de Grote Witte Pelikaan; vrouwelijke Grote Witte Pelikanen zijn vaak merkbaar kleiner dan vrouwelijke Dalmatische pelikanen.

Zoals veel pelikanen is de Dalmatische pelikaan vrij rustig. Ze kunnen echter zeer luidruchtig zijn tijdens de paartijd, wanneer ze verschillende geluiden maken, zoals blaffen, sissen en grommen.

5. Tristan Albatros

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door RSPB (@rspb_love_nature)

Alleen al het bestaan van de Tristan Albatros is een betwist onderwerp, maar zijn enorme spanwijdte is daar niet de oorzaak van. De Tristan Albatros heeft een spanwijdte tot 120 centimeter en is daarmee de op vier na langste ter wereld.

Het wankele bestaan van de Tristan Albatross komt voort uit onenigheid tussen deskundigen over de vraag of de Tristan Albatross al dan niet een aparte soort is. Hij begon pas in 1998 brede erkenning te krijgen als aparte soort. Terwijl sommige instanties zoals BirdLife International hem als aparte soort hebben erkend, deden andere deskundigen zoals James Clements dat niet.

Ondanks het debat over zijn status als aparte soort, ondersteunt DNA-analyse de afsplitsing van de Wandering Albatross.

De Tristan Albatros was voorheen een soort die werd bedreigd door de introductie van andere soorten in zijn habitat, namelijk ratten, katten en varkens. De verwijdering van de invasieve soorten bracht echter een nieuwe bedreiging met zich mee in de vorm van muizen.

Hoewel de kuikens veel groter zijn dan muizen, weten ze niet hoe ze zich goed moeten verdedigen, met als gevolg dat muizen grote delen van de kuikens van de Tristan Albatros doden.

Conclusie

Er zijn weinig dingen zo majestueus als een vogel met een enorme spanwijdte, en dit zijn de grootste die er zijn. Van de gigantische Wandering Albatross tot de stille Great White Pelican, er is geen tekort aan gigantische vogels om over te leren en te zien!

Op zoek naar meer grote vogels? Bekijk onze artikelen over de Californische Condor en de Andes Condor!

Uitgelichte afbeelding: Andrei Prodan, Pixabay

Scroll naar boven