20 Vogels die naar vis duiken (met foto's)

Van de meer dan 18.000 vogelsoorten1 die overdag actief zijn, spenderen de meeste uren aan het zoeken naar voedsel uit verschillende bronnen. Ze eten een breed spectrum van items, variërend van zaden, insecten en soms zelfs andere vogels. Sommige van de meest fascinerende vogelsoorten kijken niet naar de lucht of het land voor voedsel. In plaats daarvan gaan ze naar het water. Deze vogels maken gebruik van hun hoge posities om prooien te lokaliserenen maak de ultieme sluipaanval.

Interessant is dat dit gedrag zich in verschillende groepen heeft ontwikkeld. Niet al deze vogels zijn ook waterdieren. Velen brengen veel tijd op het land door en jagen alleen in het water als dat nodig is. Veel soorten hebben gespecialiseerde lichaamsstructuren om hun succes te vergroten, zoals scheermesachtige snavels om prooien vast te zetten. Laten we deze vogels eens wat beter bekijken om te zien hoe onze gevederde vrienden dit voor elkaar krijgen.aquatische prestaties.

De 20 soorten vogels die naar vis duiken

Watervogelsoorten

Watervogels omvatten verschillende families vogels, waaronder eenden, ganzen en zwanen. De meeste voeden zich met waterplanten, insecten, ongewervelde dieren en andere waterdieren. Veel watervogels eten ook vis en vullen dit aan met ander voedsel. Sommige soorten zijn zo succesvol dat ze moeilijk op het land kunnen lopen.

1. Gewone eend ( Gavia immer )

Image Credit: Rejean Bedard, Shutterstock

De kwartelkoning is waarschijnlijk meer bekend om zijn melodieuze roep dan om iets anders. Deze vogel leeft in het noorden van de Verenigde Staten en Canada. Ze verschillen van andere vogelsoorten door hun stevige botten in plaats van de holle die de meeste anderen hebben en zijn uitstekende zwemmers met hun peddelachtige voeten. Hun waterdieet bestaat ook uit rivierkreeftjes en af en toe een bloedzuiger.

2. Kuifaalscholver ( Nannopterum auritum )

Image Credit: stephmcblack, Pixabay

De tweekoppige aalscholver leeft in heel Noord-Amerika in verschillende tijden van het jaar. Hun habitat omvat zowel zee- als binnenwateren. Deze vogels schieten onder water rond en grijpen nietsvermoedende vissen op de vlieg. De kans is groot dat je ze aan land ziet met uitgestrekte vleugels. Bij gebrek aan voldoende donsolie worden ze gedwongen zich aan land te drogen.

3. Kleine karekiet ( Aythya affinis )

Image Credit: Krumpelman Photography, Shutterstock

De kleine karekiet is een oppervlakte-duikende vogel die een meester is in wateracrobatiek. Je vindt ze in wetlands, kustwateren en vijvers. Het zijn alleseters die vegetatie, schaaldieren en vis eten. De kleine karekiet broedt in de noordwestelijke hoek van Noord-Amerika, hoewel je ze tijdens de trek ook in het binnenland kunt zien.

4. Sperwer ( Mergus merganser )

Image Credit: Susan Hodgson, Shutterstock

De scheermesachtige snavel en de gestroomlijnde vorm van het lichaam van de zaagbek zijn duidelijke tekenen dat het duikvogels zijn. Dat verklaart een van hun bijnamen: zaagbek. Deze vogels geven de voorkeur aan beboste locaties omdat het holenbroeders zijn. Ze zijn heel sociaal en gaan zelfs in groepen samen op jacht. Als ze hun prooi zien, tillen ze hun lichaam uit het water voordat ze naar beneden duiken om de prooi te vangen.

5. Dodaars ( Podilymbus podiceps )

Image Credit: Frode Jacobsen, Shutterstock

De kleine snavel van de geoorde fuut doet vermoeden dat ze geen vis kunnen vangen. Toch is deze vogel een behendige zwemmer en duiker. Ze kunnen niet goed vliegen, dus zijn ze meer thuis op het water dan in de lucht. Ze kunnen hun drijfvermogen beheersen, waardoor ze een voordeel hebben bij de jacht. Deze soort leeft in heel Noord-Amerika en in sommige zuidelijke gebieden van Zuid-Amerika, waar zezijn het hele jaar door inwoners.

6. Roodhalsfuut ( Podiceps grisegena )

Image Credit: Anton Mizik, Shutterstock

De roodhalsfuut is een opvallende vogel met een prachtig roestbruin verenkleed. Deze vogels hebben een grote, sterke snavel die geschikt is om vis te vangen en zich te verdedigen tegen roofdieren. Ze zijn de watervogel bij uitstek en gaan zelden aan land. Vissen zijn geen partij voor deze behendige zwemmers. Ze vullen hun dieet echter aan met schaaldieren en amfibieën als dat nodig is.

Luchtvaartsoorten

De vogels die hun prooi vangen door zich van bovenaf in het water te storten, worden omschreven als aerialisten. Dankzij hun scherpe gezichtsvermogen kunnen ze onoplettende vissen opmerken voordat ze stuiteren. Toekijken hoe ze jagen is een opwindende ervaring. Velen duiken van zo grote hoogte dat je ineenkrimpt als ze de oppervlakte raken.

7. Ringbekmeeuw ( Larus delawarensis )

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Het gedrag van de Ring-Billed Gull is bijna leuker dan ze te zien jagen. Het zijn vocale vogels die zich vaak bezighouden met spelgedrag. Deze vogels zijn volleerde opportunisten, en hun dieet hangt af van wat er beschikbaar is. Net als andere soortgelijke soorten heeft de Ring-Billed Gull zich goed aangepast aan het leven met mensen, wat betekent dat ze meer voedsel te eten hebben.

8. Zilvermeeuw ( Larus argentatus )

Image Credit: Takashi_Yanagisawa, Pixabay

Hoewel hun voedsel vaak plaatsafhankelijk is, heeft de zilvermeeuw deze naam niet zonder goede reden. Net als het vorige item kan deze vogel alles grijpen wat in de buurt van het wateroppervlak drijft. Ze geven de voorkeur aan kustgebieden in de buurt van grote watermassa's en duiken naar voedsel en naar roofdieren om ze weg te jagen. Deze meeuwen zijn ook opportunistisch en nemen elk voedsel dat ze kunnen vinden.

9. Stern ( Sterna hirundo )

Image Credit: LTapsaH, Pixabay

Sterns verschillen van meeuwen door hun gevorkte staart en hun zweefgedrag. Dat is een manier om de Stern te herkennen, want ze zien hun prooi voordat ze naar beneden duiken voor de aanval. Het zijn sociale vogels die meestal in grote kolonies leven. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de soort die mensen vaak zien. Ze geven de voorkeur aan vis als prooi, maar eten ook schaaldieren en insecten als het even kan.

10. Forster's Stern ( Sterna forsteri )

Image Credit: Lisa A. Ernst, Shutterstock

De Forster's Stern is een elegant uitziende vogel met een gestroomlijnd lichaam dat zeer geschikt is voor duiken vanuit de lucht. Sterns die u in het binnenland ziet, zijn waarschijnlijk op trek, aangezien ze het hele jaar door in de Golf van Mexico verblijven. Deze vogel scant vaak het wateroppervlak op zoek naar een prooi. Als ze iets aan de oppervlakte zien, duiken ze naar beneden om het met hun bliksemsnelle snelheid te grijpen.

11. Amerikaanse witte pelikaan ( Pelecanus erythrorhynchos )

Image Credit: PublicDomainImages, Pixabay

De Amerikaanse witte pelikaan eist dat u hem opmerkt met zijn grote gele snavel en zwart gestippelde vleugels. Deze trekvogel heeft een sierlijk vliegpatroon dat een herkenningskenmerk is. Hij schept gewoonlijk vis aan de oppervlakte met zijn grote snavel. Amerikaanse witte pelikanen kunnen duiken, maar geven de voorkeur aan foerageren. Net als meeuwen zijn deze vogels er niet vies van zich tegoed te doen aan voedsel dat wordt gevangen doorandere vogels.

12. Bruine pelikaan ( Pelecanus occidentalis )

Image Credit: birder62, Pixabay

De bruine pelikaan is een donkerdere en kleinere versie van de Amerikaanse witte pelikaan. Deze vogels leven het hele jaar door aan zeekusten. De bruine pelikaan heeft een lange levensduur en is de enige in zijn soort die als voornaamste jachtmethode gebruik maakt van duiken vanuit de lucht. Ze kunnen zich vanaf een hoogte van wel 60 meter in het water storten. De kracht van de impact op hun prooi is voldoende om de klus te klaren.

Roofvogels

Bij roofvogels denkt u waarschijnlijk aan haviken die zich op nietsvermoedende muizen of eekhoorns storten. Veel roofvogels eten alles wat ze kunnen vangen, of het nu een konijn is of een ongelukkig huisdier.

13. Visarend ( Pandion haliaetus )

Image Credit: Wang LiQiang, Shutterstock

De visarend is de enige vertegenwoordiger van hun familie die afhankelijk is van vis. Ze hebben een unieke jachtstijl waarbij ze hun scherpe gezichtsvermogen in hun voordeel gebruiken. Ze zweven en scannen naar prooi boven het water, zoals sterns. Maar in plaats van met hun hoofd naar beneden te duiken, grijpen ze met hun klauwen met weerhaken.

Niet-passerende landvogels

Tot de zang- en zitvogels behoren veel voorkomende soorten als de kardinaal en de zwartkopklauwier. Het zijn typisch vocale zangvogels met een uitgebreid repertoire. Niet-passerine soorten daarentegen vertonen deze gedragingen niet. In plaats daarvan vullen zij verschillende niches in de omgeving, waaronder het vangen van vis.

14. IJsvogel ( Alcedo atthis )

Image Credit: Piqsels

De ijsvogel heeft een komisch uiterlijk met zijn te grote snavel, maar zijn snavel is een geducht wapen tijdens de jacht. Hij zoekt een prooi vanaf een nabije baars voordat hij in het water duikt om een prooi te vangen. Deze vogel zweeft ook boven het wateroppervlak terwijl hij jaagt.

Pelagische zeevogels

Pelagische, of zeevogels, leven in de buurt van oceanen. Deze waterwegen bieden een overvloedige bron van voedsel. Het is geen wonder dat veel soorten profiteren van deze overvloed en er hun prooi vinden. Stealth is een vitale eigenschap omdat een roofdier een snelle beweging moet maken om uit het water te komen. Sterke golven maken de uitdaging alleen maar groter. De meeste van deze soorten wagen zich niet te ver weg, maar je moet naar de zeeën gaan om ze te spottenin actie.

15. Jan-van-gent ( Morus bassanus )

Image Credit: wolfgang_vogt, Pixabay

Zoals de naam doet vermoeden, gedijt de jan-van-gent in de buurt van de koude Atlantische wateren. Deze vogels zijn klifnesten met een lichaam dat is afgestemd op duiken vanuit de lucht. Ze jagen vaak in groepen, waarbij ze een show opvoeren van vogels die zich in de ijskoude zee storten op zoek naar vis. Ze leven in kolonies met uitgebreide communicatie en vocalisaties die dit gedrag mogelijk maken.

16. Grote pijlstormvogel ( Puffinus gravis )

Image Credit: Canadian Nature Visions, Pixabay

De grote pijlstormvogel is een andere soort uit de Atlantische Oceaan. Het is een vreemd uitziende vogel met een mollig lichaam en zwemvliezen. Ze kunnen uitstekend vliegen en zwemmen en zweven met gemak boven de top van de oceaangolven. Ook in het water kunnen deze vogels als kampioenen manoeuvreren. Sommige duiken zelfs van een hoogte tot 30 meter.

17. Wilson's Stormvogel ( Oceanites oceanicus )

Afbeelding: Fotoagentschap, Pixabay

De Wilson's Stormvogel is een andere vreemd uitziende vogel die lijkt op een kruising tussen een stern en een gedrongen eend. Ze leven in de koude uithoeken van de Atlantische Oceaan, maar, als een wereldreiziger, kan hun bereik zich uitstrekken tot Antarctica. De Wilson's Stormvogel. is een winterhard dier dat goed omgaat met de uitdagende omstandigheden van zijn habitat. Het zijn luchtduikers die vaak ongewervelde dieren consumeren.en plankton.

18. Magnifieke fregatvogel ( Fregata magnificens )

Image Credit: Don Mammoser, Shutterstock

De naam Magnificent Frigatebird past perfect bij deze dinosaurusachtige vogel van de Atlantische en Stille Oceaan. Technisch gezien zijn het waterspreeuwen in plaats van duikers, omdat ze niet van grote hoogte in het water storten. In plaats daarvan gebruiken ze een methode die lijkt op die van de pelikaan, met hun grote buidels om hun vangst op te slaan. Ze nemen ook prooien van andere vogels als ze de kans krijgen.

19. Murre ( Uria aalge )

Image Credit: 12019, Pixabay

De Murre lijkt op een oversized stern of pinguïn met een zwarte kop en een mollig lichaam. Ze zijn meer eendachtig met hun duikgedrag en gaan onder water vanaf de oppervlakte in plaats van hoog boven het water. Ze leven in de buurt van de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan en zijn koloniebroeders die hun ruimte delen met andere zeevogels.

20. Gemaskerdeooby ( Sula dactylatra )

Image Credit: 12019, Pixabay

Hoewel de Masked Booby in de Atlantische en Stille Oceaan leeft, is de kans groter dat je hem tegenkomt in Hawaï of het zuiden van Florida. Als ze niet bezig zijn met duikbombardementen op vis, kun je ze vinden bij het vangen van inktvis. Deze vogels kunnen van hoogtes duiken tot wel 90 voet! Interessant is dat deze vogel geen bekende roofdieren heeft. Tenslotte leven ze in afgelegen gebieden met de oceanen die zorgen voorhet opwerpen van barrières.

Laatste gedachten

Duiken naar vis is een succesvolle strategie die veel vogels hebben overgenomen. Duiken geeft deze soorten een concurrentievoordeel bij de jacht, of ze nu vanaf het oppervlak het water ingaan of zich in de diepte storten. Het voegt heimelijkheid en snelheid toe aan de mix om hun succes te vergroten. Wij genieten van het kijken naar deze luchtshows die de gespecialiseerde aspecten van het vliegen belichten, en je kunt veel meer leren overdoor naar dit ongelooflijke gedrag te kijken.

Uitgelichte afbeelding: papazachariasa, Pixabay

Scroll naar boven