Alle vogels, zelfs vliegloze soorten, hebben staartveren. Toch worden staartveren over het hoofd gezien vanwege de glorieuze vleugels van vogels. Sommige vogels hebben echter extra lange staarten die onmogelijk te missen zijn.

Lees hieronder meer over 13 vogels met lange staarten:

13 Vogels met lange staarten

1. Lint-staart Astrapia

Image Credit: feathercollector, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Astrapia mayeri
Lichaamsgrootte 12-14 inches

De Lintstaart Astrapia heeft de langste staart in verhouding tot zijn lichaamsgrootte. Zijn staartveren zijn drie keer zo lang als zijn lichaam. Bovendien is zijn staart super flitsend, in lijn met andere Paradijsvogelsoorten.

2. Groene Pauw

Image Credit: endri yana yana, Pixabay

Wetenschappelijke naam Pavo muticus
Lichaamsgrootte 3,3-3,6 voet

Het zou onmogelijk zijn om over vogels met lange staarten te spreken zonder het over de Groene Pauw te hebben, beter bekend als de Pauw. Deze vogels hebben meestal een staartlengte tussen 4,6 en 5,2 meter.

3. Grote Racket-Tailed Drongo

Image Credit: brian hewitt, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Dicrurus paradiseus
Lichaamsgrootte 7-25 inches

De grote Racket-Tailed Drongo is een middelgrote vogel met lange buitenste veren. Interessant is dat de staartveren kleine webben hebben waardoor het uiteinde van de staart ver buiten het lichaam van de vogel uitsteekt. Naast de staartveren ziet de kuif van de vogel er buitensporig uit, bijna als de hoorn van een neushoorn.

4. Langstaarteend

Image Credit: Jim Nelson, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Clangula hyemalis
Lichaamsgrootte 17,5-23,5 inch

Zoals zijn naam al doet vermoeden, staat de langstaarteend bekend om zijn grote staartveren. De staartveren steken recht omhoog uit het water, bijna in een hoek van 45 graden. Langstaarteenden komen vooral voor in het noordpoolgebied, waar ze worden beschouwd als de meest voorkomende vogel in het gebied.

5. Alexandra's Papegaai

Image Credit: Susan Flashman, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Polytelis alexandrae
Lichaamsgrootte 18 inch

De Alexandra Papegaai, ook wel Prinses Papegaai genoemd, is een parkietensoort. Net als de meeste andere parkieten heeft hij een lange staart, vooral de mannetjes. Mannetjes hebben gewoonlijk staartveren van 11-14 inch die de rest van het lichaam van de vogel aanvullen.

6. Witbuikvogel.

Image Credit: Rich Lindie, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Corythaixoides leucogaster
Lichaamsgrootte 20 inches

White-Bellied Go-Away Birds hebben een flitsende staart. Het deel van de staart dat het dichtst bij het lichaam van de vogel zit en de punten zijn zwart, maar er is een dikke witte streep in het midden. De lengte van de staart van deze vogel is meestal 24 centimeter.

7. Streamertail

Image Credit: Sujatha Vempaty, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Trochilus polytmus
Lichaamsgrootte 3.25-3.5 inches

Streamerstaarten zijn een soort kolibrie. Van alle kolibries heeft de Streamerstaart de langste staartveren. Het lichaam van de Streamerstaart is slechts ongeveer 3,5 centimeter lang, maar de mannelijke staartveren voegen daar nog eens 3-7 centimeter aan toe. Deze staartveren zijn extra lang in vergelijking met de lichaamsgrootte!

8. Vorkstaartvliegenvangers

Image Credit: Rafael Goes, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Tyrannus savana
Lichaamsgrootte 15-16 inches

Vliegenvangers in het algemeen hebben vrij lange staarten, maar dit geldt in het bijzonder voor de Vorkstaart Vliegenvangers. Deze vogels hebben een unieke staart in die zin dat hij bijna een V-vorm vormt, waarbij de buitenste veren het langst zijn en het middelste deel het kortst.

9. Witkeel- ekster

Image Credit: Thorsten Spoerlein, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Calocitta formosa
Lichaamsgrootte 1,7 voet

De witkeelerekster komt voor in Midden-Amerika en is een ekstersoort. Deze vogels zijn kuddedieren, zowel qua persoonlijkheid als qua uiterlijk. Ze hebben een zeer lange staart die licht gebogen is.

10. Grote fazant

Image Credit: Danny Ye, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Argusianus argus
Lichaamsgrootte 28-30 inches

De Grote Argusfazant lijkt bijna op een pauw, maar hij heeft veel gedemptere kleuren. Ze hebben zelfs zeer opzichtige staarten die moeilijk te missen zijn als de veren op elkaar gestapeld zijn. De staart en het lichaam zijn meestal 41-56 centimeter lang, waardoor dit een van de grootste fazantensoorten is.

11. Fazant

Image Credit: Piqsels

Wetenschappelijke naam Phasianus colchicus
Lichaamsgrootte 20 inches

Zelfs fazanten staan erom bekend dat ze lange staarten hebben. Bij mannelijke fazanten zijn de staarten ongeveer 20 centimeter lang, maar vrouwelijke fazanten hebben slechts staarten van ongeveer 7,9 centimeter.

12. Schitterende liervogel

Image Credit: Ken Griffiths, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Menura novaehollandiae
Lichaamsgrootte 34-39 inches

De Superb Lyrebird is een van de grootste zangvogels ter wereld. Zijn staart is onmogelijk te missen. De staarten zijn ongelooflijk versierd en bestaan uit 16 veren. De mannetjes hebben meestal een staart van 28 centimeter lang en ze lijken op de lier, waarnaar de vogel is genoemd.

13. Witstaartkringvogel

Image Credit: OSTILL is Franck Camhi, Shutterstock

Wetenschappelijke naam Phaethon lepturus
Lichaamsgrootte 26 inch

De laatste vogel op onze lijst is de White-Tailed Tropicbird. Deze vogels worden voornamelijk alleen gezien in Florida, Hawaï en Bermuda. Ze zijn voornamelijk wit met een staart die tussen de 12-17 inch lang is.

FAQ's

Wat is de langstaartige vogel?

De Lintstaart Astrapia wordt beschouwd als de vogel met de langste staartveren in vergelijking met de lichaamsgrootte van de vogel. De staart van deze vogel is ongeveer drie keer zo lang als zijn lichaam. Zijn staart is normaal gesproken meer dan een meter of 3. Technisch gezien hebben grotere soorten regelrechte grotere staarten, zoals pauwen.

Hoewel bepaalde soorten langere staarten hebben dan de Lintstaart Astrapia, beweren de meeste wetenschappers dat deze vogel de langste staart heeft in verhouding tot de lichaamsgrootte.

Welke andere vogels hebben lange staarten?

Naast de 13 hierboven genoemde vogels zijn hier nog enkele soorten die verrassend lange staarten hebben:

  • Motmot
  • Schaarstaart Vliegenvanger
  • Gouden fazant
  • Langstaartmees
  • Langstaart weduwevogel
  • Indische Pauw
  • Wilson's Paradijsvogel

Conclusie

De volgende keer dat u een vogel ziet, probeer dan specifiek op zijn staart te letten. Bij sommige soorten is het gemakkelijker om naar de staart te kijken dan bij andere. Zoals bij de soorten hierboven is de staart supergroot en onmogelijk te missen. Zelfs bij andere soorten hebben alle vogels staarten, wat betekent dat elke vogel die voorbij vliegt staartveren heeft. Zorg ervoor dat u ze bekijkt!

Bronnen
  • Rode lijst IUCN

Uitgelichte afbeelding door Martin Pelanek, Shutterstock

Scroll naar boven