Bent u geïnteresseerd in het leren over de verschillende soorten spotvogels? Misschien hebt u een of twee van deze vogels hun hart zien ophalen zonder te beseffen dat het spotvogels waren.

Er zijn veel verschillende soorten spotvogels, maar hun vrolijke melodieën hebben ze allemaal gemeen. Toch is het cruciaal om hun verschillen te begrijpen om ze allemaal te kunnen identificeren.

Op het eerste gezicht lijken ze op elkaar, maar er bestaan variaties tussen. Hieronder staan enkele van de bekende soorten spotvogels.

De 12 soorten Spotvogels

1. Spotvogel

Afbeelding: Hippo_Lytos, Pixabay

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus polyglottos
Dieet: Insecten in de zomer en vruchten in de herfst en winter.
Waar ze gevonden worden: Verenigde Staten, Mexico en Canada.
Eieren per koppel: 2-6

De meest voorkomende spotvogelsoort is de Noordelijke Spotvogel. Deze vogels hebben grijze veren en een witte onderbuik. Ze hebben ook zwarte ogen en lange staarten die laag op hun lichaam zitten. Hun spanwijdte is ongeveer een meter breed.

Deze spotvogels zijn een algemeen beeld in Noord-Amerika en staan bekend om hun territoriale aard. De mannelijke Spotvogel staat bekend om het verjagen van katten, honden of andere dieren die zijn territorium of nestgebied bedreigen.

De Spotvogel heeft een van de meest gevarieerde repertoires van alle zangvogels. Hij kan tot 200 verschillende liedjes zingen tijdens het broedseizoen. Hij imiteert zelfs de geluiden van andere vogels, dieren en mensen.

2. Tropical Mockingbird

Image Credit: marvinbla, Pixabay

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus gilvus
Dieet: Sprinkhanen, spinnen, zaden, bessen, kleine vruchten en kevers.
Waar ze gevonden worden: Zuid-Mexico en andere Caribische eilanden.
Eieren per koppel: 2-6

De Tropische Spotvogel is een kleine vogel van ongeveer 9 tot 10 centimeter lang met lange poten en staart.

De tropische spotvogel is een omnivore vogel die leeft in struikgewas, savannes en stedelijke gebieden. De mannetjes zijn grijs met een witte vlek op elke vleugel en een witte stuit. De vrouwtjes lijken op de mannetjes, maar hun kleuren zijn minder uitgesproken, en ze hebben witachtige borsten. Beide hebben zwarte poten en voeten en donkere ogen.

De snavels van tropische spotvogels hebben een neerwaartse kromming aan het einde. Dit helpt hen bij het eten van insecten en kleine ongewervelde dieren. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn er fysieke verschillen tussen de noordelijke spotvogel en de tropische spotvogel, waaronder hun bereik, grootte, kleur, gedrag en stem.

3. Galapagos Spotvogel

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus parvulus
Dieet: Duizendpoten, orthoptera, rupsen, insecten, cactussen, vruchten en nectar.
Waar ze gevonden worden: Galapagoseilanden, Ecuador
Eieren per koppel: 3-4

De Galapagos Spotvogel is de grootste van de vier soorten spotvogels die op de Galapagoseilanden voorkomen. Ze hebben lange poten en grote voeten om te rennen en prooien te vangen. Ze hebben ook lange snavels om in spleten te reiken op zoek naar insecten. Deze Spotvogels hebben een lichtgrijze kleur met een witte onderbuik.

Spotvogels staan bekend om hun vermogen om het gezang van andere vogels te imiteren. De Galapagos Spotvogel is daarop geen uitzondering. Deze vogels zijn uitstekende imitatoren en kunnen ook veel geluiden uit hun omgeving imiteren.

De Galapagos Spotvogel leeft in vele habitats. Hij is vooral te vinden in bossen en kustgebieden. De nestplaatsen zijn verscholen in spleten of holtes die ze hebben gecreëerd. Het is een uitdaging om ze te zien omdat ze goed opgaan in hun omgeving.

4. Hood Mockingbird

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus macdonaldi
Dieet: Mariene geleedpotigen, insecten, bessen, vruchten en kleine gewervelde dieren.
Waar ze gevonden worden: Espanola Eiland
Eieren per koppel: 4

De Hood Spotvogel komt alleen voor in habitats met tropische droge bossen of tropische vochtige laaglandbossen. Hij broedt aan het einde van het droge seizoen, tussen januari en april, en de nesten zien eruit als een beker gemaakt van gras, stengels en bladeren.

Spotvogels behoren tot de meest opvallende van alle spotvogels. Je kunt ze herkennen aan de witte vlek op hun keel. Er is ook een kapje dat hun ogen bedekt.

Ze hebben een luide, muzikale zangstem.

5. Bahama Mockingbird

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus gundlachi
Dieet: Bessen, insecten en fruit.
Waar ze gevonden worden: Cuba, Bahamas en Jamaica.
Eieren per koppel: 2-3

De Bahama Spotvogel is een kleine, grijsbruine vogel met een lange staart en een grote witte vleugelvlek. Hij heeft een gladde buitenste vleugelveer en een licht ingekeepte middenveer. Hun snavel is lang en gebogen.

Deze vogel lijkt qua uiterlijk op de Spotvogel, maar heeft een donkerder verenkleed. Ze zijn eerder grijsbruin dan grijs en hebben een donkerder grijze buik.

Net als andere spotvogels is de Bahama Spotvogel een territoriale soort die zijn nestplaatsen verdedigt tegen indringers.

In de zomer nestelt de Bahama Spotvogel in lage struiken en bosjes. Het broedseizoen loopt van mei tot augustus, met enige variatie afhankelijk van de locatie.

6. Socorro Mockingbird

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus graysoni
Dieet: Vruchten, krabbenresten en kleine ongewervelden.
Waar ze gevonden worden: Socorro in de Revillagigedo eilanden van Mexico
Eieren per koppel: 2-6

De Socorro Spotvogel is een spotvogel die leeft op het Mexicaanse eiland Socorro. Hij is bedreigd omdat zijn populatie is afgenomen door verlies van habitat en aantasting van de leefomgeving.

Habitatverlies treedt op wanneer een natuurgebied wordt omgevormd voor ander gebruik.

De Socorro Spotvogel is grijsbruin met een lange staart en een rechte, spitse snavel. Het gezang van het mannetje bestaat uit verschillende fluitjes en brabbels die 15 seconden kunnen duren.

Mannelijke Socorro Spotvogels zingen dag en nacht. Hun natuurlijke habitat is subtropisch of tropisch droog struikgewas.

7. Patagonische Spotvogel

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus patagonicus
Dieet: Meestal insecten, bessen en vruchten.
Waar ze gevonden worden: Chili en Zuid-Argentinië
Eieren per koppel: 3-6

De Patagonische Spotvogel is een aanpasbare vogel die in de buurt van mensen leeft. Ze hebben een grijsbruine kop, rug en borst. Hun vleugels zijn olijfbruin met donkere strepen en vleugelpunten. De staart is ook donkerbruin met witte punten op sommige buitenste veren.

De Patagonische Spotvogel heeft een breed scala aan vocalisaties. Ze imiteren de roep van andere vogels en mechanische geluiden, zoals autoalarmen of rinkelende telefoons.

Patagonische Spotvogels zijn omnivoren en eten zowel insecten als vruchten. Deze Spotvogels eten ook graag de bessen van de moerbeiboom.

8. Chileense Spotvogel

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus thenca
Dieet: Nectar, kleine hagedissen, insecten en wilde en gekweekte vruchten.
Waar ze gevonden worden: Chili en Argentinië
Eieren per koppel: 2-4

De Chileense Spotvogel is een zwart-witte vogel die leeft in Chili en Argentinië. Ze hebben een lange, gevorkte staart, wat hun meest opvallende kenmerk is. Je vindt ze in bossen, struikgewas en tuinen.

Deze spotvogels bouwen hun nesten op de grond, in struiken of in struiken.

Zodra de eieren zijn uitgekomen, voeden beide ouders de kuikens gedurende 2 weken. Daarna worden ze aan hun lot overgelaten totdat ze klaar zijn om uit te vliegen.

De Chileense Spotvogel is overdag het meest actief. Deze vogels zijn kuddeachtig als ze op de grond slapen of eten, maar ze zijn solitair als ze in bomen zitten.

Als ze vanaf een zitstok zingen, tillen ze vaak hun kopveren op. Vervolgens spreiden ze hun vleugels om indruk te maken op rivalen of potentiële partners.

9. Floreana Spotvogel

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus trifasciatus
Dieet: Vliegende insecten, landinsecten, duizendpoten, hagedissen, pollen, krabben en vruchten.
Waar ze gevonden worden: Galapagos Eilanden
Eieren per koppel: 2-6

De habitat van een Floreana Spotvogel is overal met open gebieden van lage vegetatie en gras omdat ze dan gemakkelijk op insecten kunnen jagen. Meestal nestelen ze in holtes in bomen, in cactussen of op kale, rotsachtige hellingen in de buurt van hun voedselgebieden.

Het meest opvallende kenmerk van deze vogel is zijn ongewone verenkleed. De meeste vogels van de spotvogelfamilie hebben doffe en gedempte kleuren. Toch zijn de veren van de mannelijke Floreana Spotvogel helder oranje en rood met zwarte markeringen langs de vleugels en de staart. De vrouwelijke vogels hebben een andere kleur dan hun soortgenoten, ze zijn veel meer bruin dan rood.

Deze vogels zijn territoriaal, vooral wanneer ze tussen april en juli broeden. Ze zullen andere spotvogels verjagen die in deze periode hun territorium betreden.

De Floreana Spotvogel staat bekend om zijn ingewikkelde lied dat bestaat uit kleine zinnetjes die snel achter elkaar worden herhaald. Ze gebruiken deze zinnetjes ook om hun territorium te beschermen.

10. Blauwe Spotvogel

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Melanotis caerulescens
Dieet: Fruit en insecten
Waar ze gevonden worden: Mexico, Zuid-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten...
Eieren per koppel: 2-6

Blauwe Spotvogels komen het meest voor in Zuid-Amerika. Het zijn kleine vogels met een lengte van ongeveer 8 centimeter en een gewicht van minder dan 1 pond. Ze hebben blauwe veren met zwarte snavels. Zowel mannetjes als vrouwtjes lijken op elkaar.

Blauwe kolibries staan bekend om hun vermogen om het gezang van andere vogels en diverse andere geluiden, waaronder menselijke stemmen en mechanische geluiden, na te bootsen.

leven in vochtige bossen met bepaalde bomen, zoals dennen, palmen en cipressen. Ze nestelen bij voorkeur dicht bij de grond, maar zullen soms in bomen nestelen als dat nodig is.

11. Krijt-browed Mockingbird

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus saturninus
Dieet: Vruchten, insecten en kleine gewervelde dieren.
Waar ze gevonden worden: Paraguay, Suriname, Brazilië, Argentinië, Uruguay en delen van Bolivia.
Eieren per koppel: 3-4

De Chalk-Browed Mockingbird is 9 tot 11 centimeter lang en weegt minder dan 1 pond. Het volwassen verenkleed heeft een grijze kruin en nek, met donkerdere veren op de achterkant van de nek en de bovenmantel. De keel, borst en buik zijn wit.

Deze vogel heeft een grote verscheidenheid aan luide oproepen, waaronder fluiten, gorgelen en raspen. Ook imiteert hij andere soorten. Behalve bij zonsopgang en zonsondergang zingt hij tijdens het broedseizoen ook de hele nacht door.

De Spotvogel leeft in open gebieden, vooral waar bomen staan. Hij komt het meest voor in landbouwgebieden en weilanden, maar kan ook in stadsparken worden gezien.

12. Langstaart Spotvogel

Familie: Mimidae
Wetenschappelijke naam: Mimus longicaudatus
Dieet: Bessen, vruchten en ongewervelde zee- en landdieren.
Waar ze gevonden worden: Peru, Ecuador, en verschillende delen van Chili in Zuid-Amerika.
Eieren per koppel: 3-4

Langstaart Spotvogels zijn ongeveer 8,7 tot 10,2 centimeter lang. Volwassen vogels hebben een grijze kop en rug met witte onderdelen.

Beide geslachten lijken op elkaar, maar de staart van het mannetje is langer dan zijn lichaam. Tijdens het vliegen vertoont de vogel brede vleugels en een waaiervormige staart met witte buitenste veren.

Deze vogels staan er ook om bekend dat ze met meerdere tonen tegelijk zingen. Ze imiteren zelfs de roep van andere vogelsoorten. Ze maken een nest van grassen of andere materialen in bomen of struiken voor het broedseizoen. Gewoonlijk nestelen ze maar eens in de 2 jaar, tenzij er ernstige droogte of voedselschaarste is. Als het vrouwtje eieren legt, worden deze ongeveer 1 maand door beide ouders uitgebroed tot ze uitkomen.

Conclusie

Spotvogels zijn algemene vogels die in vele delen van de wereld voorkomen, en ze zijn beroemd om hun mimiek, vooral van andere vogels. Ze kunnen echter erg luidruchtig zijn en zijn niet voor iedereen weggelegd.

Bent u een fervent vogelaar en hebt u een scherp oog voor detail? Zo ja, dan zullen de hierboven beschreven Spotvogelsoorten u genoeg reden geven om uw achtertuin te gaan verkennen. Misschien leert u wel iets nieuws over de dieren die vlak bij uw achterdeur leven.

Bronnen

Bronnen
  • //www.allaboutbirds.org/guide/Northern_Mockingbird/overview
  • //kidadl.com/animal-facts/tropical-mockingbird-facts
  • //www.oiseaux-birds.com/card-galapagos-mockingbird.html
  • //animalia.bio/hood-mockingbird
  • //identify.whatbird.com/obj/652/_/Bahama_Mockingbird.aspx
  • //animalia.bio/socorro-mockingbird//inaturalist.nz/taxa/14883-Mimus-patagonicus
  • //inaturalist.nz/taxa/14879-Mimus-thenca
  • //galapagosconservation.org.uk/wildlife/floreana-mockingbird/
  • //animalia.bio/blue-mockingbird//kidadl.com/animal-facts/chalk-browed-mockingbird-facts
  • //kidadl.com/dierfeiten/langstaart-mockingbird-feiten

Uitgelichte afbeelding: MOHANN, Pixabay

Scroll naar boven