10 soorten merels in Australië (met foto's)

Wanneer mensen "zwarte vogel" horen, denken velen automatisch aan iets als een raaf of een kraai. Hoewel dit zeker zwarte vogels zijn, betekent de naam niet noodzakelijkerwijs dat ze gitzwart moeten zijn. Sommige van deze vogels hebben de meest ongelooflijke ondertonen en kleuren binnen het zwart.

Je associeert Australië misschien met dingen die ons pijn kunnen doen, zoals reuzenspinnen en slangen. En je zou het niet mis hebben, maar in plaats van ons op die dingen te concentreren, laten we eens kijken naar 10 soorten zwarte vogels die je in Australië kunt vinden.

De 10 soorten merels in Australië

1. Zwartrug ekster

Afbeelding: Lindell325, Pixabay

Wetenschappelijke naam: tibicen
Primaire kleuren: Zwart en wit
Spanwijdte: 65 - 85 centimeter (cm)

De zwartrug ekster, een ondersoort van de Australische ekster, is een van de grootste zangvogels van het continent. Ze kunnen verschillende liedjes zingen, waarvan sommige vier octaven omhoog en omlaag gaan.

Deze eksters hebben glanzende, zwarte koppen, vleugels en ondervleugels. Hun witte schouders contrasteren hiermee. De jonge vogels hebben meestal felgele ogen die naarmate ze ouder worden rood verkleuren.

2. Westelijke ekster

Image Credit: EA Given, Shutterstock

Wetenschappelijke naam: tibicen dorsalis
Primaire kleuren: Zwart en wit
Spanwijdte: 65 - 85 cm

De westelijke ekster is een andere ondersoort van de Australische eksters. Eén ding dat deze ekster onderscheidt van de andere ondersoorten is de stralend witte snavel die de vrouwtjes hebben. Verder lijken ze qua kleur erg op de zwartrug ekster. Eén verschil is dat hun rug en nek helemaal wit zijn in plaats van een zwart zadel op hun witte nek zoals bij de zwartrug ondersoort.

3. Bonte Currawong

Image Credit: tonympix, Shutterstock

Wetenschappelijke naam: Strepera graculina
Primaire kleuren: Zwart
Spanwijdte: 56 - 77 cm

Voor het grootste deel is de bonte krullevaar geheel zwart met uitzondering van wat wit onder de vleugels en de staart - aan de basis en de punt. Ze hebben uitzonderlijk lange, gehaakte snavels die langer zijn dan hun kop. Jonge bonte krullevaarders hebben dezelfde tekening als de volwassen dieren, maar hun ondervleugels hebben een meer bruin verenkleed.

Deze zwarte vogels zijn erg vocaal en hebben verschillende roepjes. Je hoort ze meestal de hele dag door. Toch zijn ze meestal 's ochtends en 's avonds, voordat ze gaan slapen, luidruchtiger. Voor een regenbui worden ze vaak ook luidruchtig.

4. Grijze Currawong

Greycurrawonganbg (Image Credit: nightboss 54, Wikimedia Commons CC 2.0 Generic)

Wetenschappelijke naam: Strepera versicolor
Primaire kleuren: Grijs of zwart
Spanwijdte: 72 - 85 cm

De grijze currawong is een nauwe verwant van de bonte currawong, maar hij is groter en slanker. Meestal overlappen de afmetingen van mannetjes en vrouwtjes elkaar, maar de mannetjes zijn vaak groter.

Een grijze currawong is meestal leigrijs in tegenstelling tot zwart. Hun oogringen, poten en voeten zijn echter zwart. Naast zwart en grijs hebben deze vogels meestal een witte vlek op hun vleugel die per vogel in grootte verschilt.

5. Bonte Butcherbird

Image Credit: PMelrose, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Cracticus nigrogularis
Primaire kleuren: Wit en zwart
Spanwijdte: 51 cm

De bonte slager is een inheemse Australische vogel die bijna overal op het continent voorkomt. Het zijn gedrongen vogels met korte poten. Deze vogels zijn bijna volledig zwart en wit, met weinig verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes. En in tegenstelling tot veel andere zwarte vogels hebben deze een gezonde dosis wit in hun hele verenkleed.

Deze vogel valt op door zijn ongelooflijke gezang. Af en toe zingt een bonte slager in een heldere, maanverlichte nacht, maar ze zingen bijna uitsluitend 's ochtends. Het interessante aan hun geluiden is dat ze proberen geluiden na te bootsen die ze horen, zoals andere vogels, hondengeblaf en zelfs mensen die fluiten.

6. Grijze slagersvogel

Cracticus torquatus -Brisbane -tuinhek-8 (Image Credit: Tatiana Gerus, Wikimedia Commons CC 2.0 Generic)

Wetenschappelijke naam: Cracticus torquatus
Primaire kleuren: Grijs, zwart en wit
Spanwijdte: 37 - 43 cm

De grijze slager is gewoonlijk veel kleiner dan zijn andere slagerij verwanten, en hun kleur is ook aanzienlijk anders. Deze vogel is een mengeling van zwart, wit en grijs. Hun kop is zwart, samen met de punten van hun staart. Dan hebben ze een witte keel en witte strepen aan de basis van hun staart. Voor de rest zijn ze meestal een mengeling van verschillende tinten grijs.

Een verschil tussen jonge grijze slagers en de volwassen dieren is de zwarte kop, die is donkerbruin. Bovendien hebben ze donkerbruine strepen door hun lichaam en een gebroken witte keel.

7. Australische Raaf

Afbeelding door: BeffyQuaire, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Corvus coronoides
Primaire kleuren: Zwart
Spanwijdte: 100 cm

Als we aan een "zwarte vogel" denken, is dit het type vogel waaraan we denken: een gitzwarte vogel met witte ogen. Interessant is dat, hoewel deze vogels effen zwart lijken, hun basisveren grijs of wit zijn, afhankelijk van de specifieke ondersoort.

Een ander interessant gegeven is dat hun ogen tijdens hun leven veranderen. Als jonge raven hebben ze donkere ogen. Na verloop van tijd wordt de iris lichter tot hij wit is met een blauwe ring.

8. Witvleugelmeeuw

Witvleugelmeeuw (Corcorax melanorhamphos) (Image Credit: Patrick_K59, Wikimedia Commons CC 2.0 Generic)

Wetenschappelijke naam: Corcorax melanorhamphos
Primaire kleuren: Zwart
Spanwijdte: 44 - 50 cm

De witvleugelmeeuw lijkt op de Australische raaf, die overwegend zwart is. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat de kuiken een wit onder de vleugels heeft, en dat hun snavel langer en gehaakt is. Bovendien zijn hun ogen rood-oranje in plaats van wit.

Als jonge vogel is de witvleugelmeeuw meer bruinzwart en pluizig. Als ze ouder worden, wordt hun staart lang, worden hun ogen rood en hun verenkleed glanzend zwart.

9. Apostelvogel

Image Credit: Jason Benz Bennee, Shutterstock

Wetenschappelijke naam: Struthidea cinerea
Primaire kleuren: Grijs en zwart
Spanwijdte: 32 - 36 cm

Apostelvogels zwermen meestal in groepen van 12, vandaar dat ze genoemd zijn naar de 12 apostelen die Jezus Christus volgden en onder hem studeerden. Apostelvogels worden ook wel grijze springers genoemd.

Meestal zijn deze vogels donker, leigrijs, maar soms hebben ze een lichte groenachtige tint als de zon hun verenkleed precies goed raakt. Helaas staan deze vogels in sommige staten van Australië op de lijst van bedreigde vogels, maar de Australische wet van 1999 op de bescherming van het milieu en het behoud van de biodiversiteit erkent ze nog niet als bedreigd.

10. Eksterleeuwerik

Eksterleeuwerik (Image Credit: Tim Sackton, Wikimedia Commons CC SA 2.0 Generic)

Wetenschappelijke naam: Grallina cyanoleuca
Primaire kleuren: Zwart en wit
Spanwijdte: 25 - 30 cm

Deze kleine tot middelgrote vogels zijn soms ook bekend als wee- eksters. Ze zijn qua grootte vergelijkbaar met de gewone Europese merel. Mannelijke en vrouwelijke eksterleeuweriken hebben vergelijkbare kleuren in zwart en wit. De gemakkelijkste manier om ze uit elkaar te houden is dat de mannetjes een zwarte keel en een witte streep als wenkbrauw hebben, en de vrouwtjes een witte keel.

Een interessant feit over de eksterleeuwerik is dat het een van de ongeveer 200 vogelsoorten is die in duet zingen. Elke vogel zingt afwisselend noten die een halve seconde uit elkaar liggen. Het kan dus moeilijk zijn om te zien of het een of twee vogels zijn die zingen.

Laatste gedachten

Merel is een algemene term die verwijst naar vele soorten vogels. Van alle vogelsoorten in Australië zijn dit zo'n beetje alle "merels". Stel dat je geïnteresseerd bent in het vinden van deze vogels in hun natuurlijke habitat. In dat geval zul je blij zijn te weten dat de meeste van deze vogels zo'n beetje verspreid zijn over heel Australië en Nieuw-Zeeland.

Bronnen
  • //www.waratahsoftware.com.au/wpr-birds-blackbirds.shtml
  • //www.beautyofbirds.com/australianblackbirds.html
  • //www.birdlife.org.au/
  • //ebird.org/

Uitgelichte afbeelding: Martin Pelanek, Shutterstock

Scroll naar boven